Indien vanwege omstandigheden, dan wel een beperking, het niet meer mogelijk is om zelf uw financiële zaken te regelen, biedt bewindvoering uitkomst. Andere benamingen voor bewindvoering zijn ook wel beschermingsbewind of onderbewindstelling. Het is een financiële (beschermings) maatregel waarbij een bewindvoerder, na toestemming van de kantonrechter, uw financiële zaken regelt.
Ook wanneer u de financiële zaken geregeld wilt hebben van een naaste, al dan niet familie, en deze niet (meer) bij machte is om zijn of haar financiële zaken zelfstandig te regelen, kunt u beschermingsbewind voor deze persoon aanvragen. Helpende Hand Bewind helpt hierbij door de financiële zaken van cliënten op orde te brengen en zo een gedegen en overzichtelijke basis te creëren voor de toekomst.
Wat zijn de taken van een bewindvoerder?
- Ontvangt en behandelt post waar het om de financiën gaat
- Betaalt de rekeningen, bewaakt budget en maakt reserveringen voor onverwachte kosten
- Legt over de financiële administratie jaarlijks rekening en verantwoording af aan de rechtbank
- Verzorgt de jaarlijkse belastingaangifte ( Box 1 )
- Vraagt toeslagen aan zoals huur-, zorg- en/of kinderopvangtoeslag
- Maakt op wekelijkse basis geld over naar uw leefgeldrekening voor uw levensonderhoud, zoals kleding en boodschappen
Naast dat u periodiek een overzicht ontvangt van alle inkomsten en uitgaven, ziet ook de rechtbank toe op het juist uitvoeren van de taken van de bewindvoerder. Een bewindvoerder beheert uw goederen op het moment dat bewindvoering is uitgesproken door de rechtbank. Dit betekent dat als u een goed wilt aan- of verkopen dit in overleg met de bewindvoerder dient te gebeuren.